2 Kasım 2013 Cumartesi

Peki kim bu inciciler?

İNCİ SÖZLÜK
İnci Sözlük
, Serkan inci ve İsmail Alpen tarafından 19 Aralık 2009 tarihinde kurulan katılımcı sözlük tarzındaki ağ sayfası. Argo ve müstehcen bir içeriğe sahip olan sözlüğün yazarları çeşitli basın ve yayın kuruluşlarına, bazı ağ sayfalarına ziyaret adını verdikleri çeşitli saldırılarda bulunmuştur. 15 Aralık 2011 tarihinde Türkiye'den erişimin engellendiği siteye yeni kullanıcı kaydı nadiren yapılmaktadır.

Kurallar ve Yapı

İnci Sözlük, Aralık 2009 tarihinde kurulan katılımcı sözlük şeklinde bir sitedir. Kullanıcılar ücretsiz olarak kayıt olup, kavramlar hakkında yorum yapabilirler. Telifsiz içeriğe sahiptir ve Sözlükspot isimli internet sitesinin alt alan adında yayın yapmaktadır. Sözlüğe üye alımı 2010 yılında kapatılmıştır. Yeni üye alımları nadiren yapılmaktadır ve alımlar gece yarısı 1 veya 2 saat yapılmaktadır. Şu anda üye alımlarını kapalı olan sözlüğün 343.336 kayıtlı kullanıcısı bulunmaktadır.

Medyada İnci Sözlük
Sözlük dili erkeksidir ve pornografiye varan argo bir dil kullanılır. Sitenin yalnızca 3 temel kuralı vardır. Bunlar dini, siyasi tartışmalara girmemek ve 3. kişilere hakaret edilmemesidir. Kurallarının Türkiye'deki birçok internet sitesine göre çok daha az kısıtlayıcı olmasından ötürü 4chan'e benzetilmektedir.

İnci Sözlük yazarları ziyaret adını verdikleri eylemlerle yazılı basın, internet siteleri ve televizyonda adlarından söz ettirmektedir. Yazarlar  Twitter'daki bir açığı kullanıp, ünlü kişilerin kendilerini takip etmesini sağlamış, bu olay ulusal ve uluslararası basında büyük yankı uyandırmıştır. Ayrıca,Facebook 'a yaptıkları saldırı da medyada yer almıştır. İki kişinin sözlük adına Disko Kralı programına telefonla bağlanması ve bunlardan birinin İnci Sözlük'ün tanıtımını yaparak programda küfretmesi Okan Bayülgen'in tepkisine yol açmıştır. Sözlük yazarları, Ekşi Sözlük'te uygunsuz başlıklar açmış, Uludağ Sözlük'e saldırılar yapmış ve İHL Sözlük'teki bazı hesapları ele geçirmişlerdir.[14] Büyük çapta ses getiren bu eylemler için yöneticiler sözlüğün üst bölümüne birer yıldız koymuşlardır. Ayrıca Tarihin arka odası, Adnan Oktar'ın televizyon programı ve Okay Karacan'ın programlarına e-posta ya da telefonla ulaşıp sunuculara şaka yapmışlardır.


Son olarak Türk şarkıcı Atilla Taş'ın bir gangam style parodisi olan Yam Yam Style adlı şarkısını Yunanistan'a "itelemeleri" ile medyada yer almışlardır. Sanatçının üzerinde oynanmış Yunanistan bayraklı bir fotoğrafını Athillas Thasos adıyla Youtube'a yükleyen sözlük kullanıcılarının bu eylemi hem yerel hem de dış basında yer etmiştir. Söz konusu video telif hakları nedeniyle kaldırılmış olsa da 500.000'den fazla görüntüleme almıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder